Omskæring med den klassiske metode

Information om omskæring ved klassisk metode

Denne side beskriver hvordan omskæring med den klassiske metode foregår, hvad I kan forvente efter omskæringen og hvilke forholdsregler der gælder. I anbefales at læse denne information inden fremmøde i klinikken.

Bedøvelse:
For at sikre at jeres barn ikke føler smerte under indgrebet, vil han blive bedøvet med lokalbedøvelse givet gennem to indstikssteder omkring penis. Selvom bedøvelsesproceduren kun tager cirka 20 sekunder, kan det være lidt ubehageligt for barnet. Mens bedøvelsen anlægges, kan i med fordel give jeres barn sukkervand igennem en sutteflaske. Dette virker smertelindrende især for helt nyfødte spædbørn er overraskende effektivt. Efter bedøvelsen er anlagt, skal I vente i cirka 15 minutter, før den opnår fuld effekt.

Proceduren:
Under omskæringen er jeres søn bedøvet og vil ikke føle nogen smerte. Proceduren udføres under sterile forhold, og inden selve omskæringen løsnes huden omkring glans penis. Derefter fjernes forhuden ved hjælp af kirurgiske instrumenter. Efterfølgende sys hudens indre og ydre blad sammen med en selvopløselig tråd, som vil forsvinde af sig selv inden for 3-4 uger. Der vil blive påført en forbinding omkring såret, som skal sidde i 24 timer.

Forholdsregler efter omskæring

 • For at undgå afføring på forbindingen, skal I lægge et tørt papirtørklæde eller vaskeklud i bleen omkring operationsområdet. På den måde kan I skærme forbindingen så den ikke bliver forurenet af afføring.
 • Jeres barn kan have milde smerter efter omskæringen, især ved første vandladning. I skal behandle jeres barns smerter med Panodil Junior 24mg/ml. Doseringen er 0,5 ml pr. kilo kropsvægt hver 6. time i 3 dage, og derefter ved behov. Panodil Junior er i håndkøb og fås udover på apoteket også i enkelte dagligvarebutikker og Matas.
 • I skal sikre jer at jeres barn har ubesværet vandladning. Hvis jeres barn ikke har vandladning inden for 4 timer efter indgrebet, skal I kontakte klinikken.
 • Der kan være en lille sivning af blod efter omskæring og det er derfor helt normalt der er lidt blod på forbindingen og i bleen. Hvis der er en større blødning eller en aktiv blødning skal i kontakte klinikken. Ved akutte tilfælde skal I kontakte vagtlægen.

Efter 24 timer skal I:

 • Blødgøre forbindingen under rindende vand og fjerne den.
 • Når såret er tørt, skal I smøre med Fucidin salve 2%. Der vil blive lavet en elektronisk recept på salven. I skal bruge salven morgen og aften i 7 dage.
 • Penishovedet vil afhængigt af hvor sammenklistret huden har været til det inden omskæring, være sårbart og kan både væske og der kan dannes hvide/gule skorpebelægninger. Man kan med fordel smøre penishovedet med vaseline for at lindre det. Man kan også smøre med vaseline på bleens inderside for at forebygge at det væskende penishoved klistrer fast på den tørre ble.

Inflammation
Inflammation er en proces, hvor kroppen reagerer på vævsskade. Efter en omskæring er det normalt at opleve inflammation i område. I kan forvente:

 • Let hævelse
 • Rødme og hævelse af penishovedet
 • Fibrin belægninger på såret og glans penis (hvide/gule tørre eller let fugtige belægninger)
  Disse belægninger tørrer ud og falder selv af i løbet af en uge.
 • Let misfarvning ved indstiksstedet og på undersiden af penis, mellem penis og pungen, er normalt.
 • Helingstiden er normalt cirka to uger mens der kan være let hævelse i op til tre-fire uger. Det kosmetiske resultat kan først vurderes efter mindst seks uger.

Komplikationer ved omskæring
Omskæring kan medføre risiko for blødning i løbet af det første døgn efter operationen. Hvis der er en pågående blødning, skal I presse på såret med en forbinding, og hvis det ikke stopper i løbet af få minutter, skal I kontakte klinikken indenfor åbningstid eller kontakte vagtlægen ved mere akutte tilfælde.

Infektionsrisikoen er til stede, men det er meget sjældent. Hvis der er tegn på infektion, såsom voldsom hævelse, pusudslip, rødme, varme, feber, påvirket almentilstand eller besværet vandladning, skal man kontakte klinikken.

Hos nogle spæd- og småbørn kan der være stort fedtomfang omkring penis på maveskindet, hvilket kan skubbe huden frem så penis ligger gemt i den “fedtpude”. Forældrene skal i disse tilfælde skubbe huden jævnligt tilbage i det omfang, den dækker glans penis, for at forebygge adhærencer (sammenklistring) mellem huden og glans penis. Det skal man dog først gøre en uge efter omskæringen da såret skal have ro til at hele og ikke har godt af at være udsat for træk i helingsperioden.

Sammenklistring kan ydermere forebygges ved jævnligt at smøre med en fed creme mellem huden og kanten af glans penis. Denne procedure anbefales man at gentage i forbindelse med hver bad så længe huden dækker en del af penishovedet.

Hvis I har mistanke om infektion eller andre komplikationer, bedes i kontakte klinikken.

Send os en besked


Scroll til toppen